''DÜNYA HEMŞİRELER GÜNÜ'' ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

Haber Tarihi :   12.05.2022

 

“Hemşireler, İklim değişikliği ve Sağlık”

 

12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü Etkinlik programı kapsamında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Suşehri Sağlık Yüksekokulu Dağcılık Kulübü tarafından düzenlenen “Hemşireler, İklim değişikliği ve Sağlık” temalı doğa yürüyüşünü tamamlamış bulunuyoruz. Bu etkinliğin gerçekleştirilmesinde başta Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Suşehri Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Nilüfer Tuğut hocamıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ayrıca Yüksekokul Genel Sekreteri Ercan Güleç beye, CÜDAK kulübü yönetimi ve üyelerine ve de Siz değerli katılımcılara teşekkür ederiz.

Tüm meslektaşlarımızın 12 Mayıs Hemşireler gününü kutluyoruz.

 

Etkinliğimiz ile iklim değişikliğine dikkat çekmek, farkındalık oluşturmak ve de hemşirelerin liderliğinin, gelecek için sürdürülebilir, iklim değişikliğine dirençli sağlık sistemleri oluşturmaya yardımcı olacağını vurgulamak istiyoruz.

İklim değişikliği, atmosferdeki küresel sera gazı (GHG) yoğunluğundaki artışın doğrudan bir sonucudur. Bu insan kaynaklı sera gazı emisyonları, özellikle enerji, ulaşım, sanayi, tarım, ormancılık ve arazi kullanımı sektörlerinde doğal kaynakların kullanımından kaynaklanmaktadır. İklim değişikliğini azaltmak, sağlık ve refahı korumak için, sera gazı emisyonunda bir azalma gereklidir.

İklim değişikliğinin insan sağlığı ve refahı üzerinde derin etkileri vardır. Bu olumsuz etkiler, sağlığın en temel belirleyicileri olan gıda, su, hava ve aşırı hava olaylarından korunmayı sağlayan güvenli bir barınma ortamı üzerinde olacaktır. Sağlık etkilenmiş durumda olup iklim değişkenliği ve değişikliği devam ettikçe sağlık üzerine etkilerin artması beklenmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2030 ile 2050 yılları arasında iklim değişikliğinin yetersiz

 

beslenme, sıtma, ishal ve ısı stresinden dolayı yılda yaklaşık 250.000 ek ölüme neden olacağını tahmin etmektedir.

Sağlık ve esenlik üzerinde ortaya çıkan etkileri; geçim kaynaklarının kaybı, ruhsal hastalıklar, artan gıda ve su kaynaklı enfeksiyonlar, artan vektör kaynaklı hastalıklar; solunum ve kardiyovasküler hastalıklar ile yetersiz beslenme şeklinde açıklanabilir.

Toplumun sağlık kuruluşlarına başvurularındaki artışlar, hemşirelerin daha yoğun çalışmasına neden olacak ve konu üzerindeki sorumluluğunu arttıracaktır. Bu durumda hemşirelerin, hasta ve aileleri ile birlikte atmosfere salınan sera gazı miktarını azaltmada birlikte çalışmaları gerekecektir.

Hemşireler, hem iklim değişikliğini azaltmaya hem de dünyadaki insanları ve toplulukları onun etkilerine uyum sağlamaları için desteklemeye güçlü bir katkıda bulunabilirler. İklime dayanıklı sağlık sistemleri oluşturmak ve hemen harekete geçmek için hemşirelerin liderliği gereklidir.

Bu stratejilerden yola çıkarak hemşirelerin liderliğinin, gelecek için sürdürülebilir, iklim değişikliğine dayanıklı birey, aile ve toplumu oluşturmaya ve sağlık sistemlerini geliştirmeye yardımcı olacağını tekrar vurgulamak istiyoruz. Siz değerli katılımcılarla etkinliğimiz aracılığıyla bir araya gelerek bu çağrıyı yinelemekten mutluluk duyuyor, katılımınız için teşekkür ediyoruz.

Yukarı